Antreprenorii acuză lipsa de interes a autorităţilor faţă de sectoarele ce pot scoate România din recesiune. AOAR sugerează Guvernului să folosească, măcar parţial, tranşele din acordul cu FMI pentru relansarea exporturilor şi pentru investiţiile în infrastructură.
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a transmis, ieri, că exporturile pot fi în 2010 principalul motor de revenire a economiei naţionale de plus. Principalul argument este redresarea economică - cu toate că este încă fragilă - a economiilor celor mai puternice state din Uniunea Europeană, cum ar fi Germania, Franţa şi Marea Britanie.
Citiţi şi:
Industria IT&C relansează economia
Advent iese la vânătoare în sectorul medical
„România realizează aproximativ 70% din exporturile sale sub forma livrărilor intracomunitare, ceea ce poate avea un efect pozitiv asupra companiilor româneşti implicate în relaţii comerciale la nivel UE", se arată în Cartea Albă a AOAR - „Economia României 2010" - lansată ieri.
O altă pârghie de creştere ar putea fi industria, în special cea energetică, dar şi revenirea activităţii în siderurgie sau producţia de ciment. Aceasta din urmă, deşi a scăzut cu aproape 20% în 2009, are perspective de revenire ca urmare a finanţării unor lucrări importante de infrastructură rutieră.
Asta dacă statul nu renunţă la proiecte, motivând lipsa banilor. Nu în ultimul rând, agricultura poate ajuta la creşterea PIB dacă autorităţile vor lua câteva măsuri minimale, cum ar fi asigurarea de îngrăşăminte şi creşterea suprafeţelor irigate.
Dincolo de sectoarele cu perspectivă, ce depind, în mare măsură, de redresarea economiei şi a consumului pe plan extern, rămâne lipsa oricăror măsuri de susţinere a mediului de afaceri, fiscale şi nefiscale. Potrivit secretarului general al AOAR, Cristian Pârvan, mediul de afaceri priveşte anul 2010 cu