Prima taxă pe fast food din Europa va fi implementată în România începând cu 1 martie. Taxa, care este o cotizaţie impusă în cazul mâncărilor grase, sărate şi dulci, a fost primită cu reticenţă."Taxa pe fast food", cum o numesc ei, a fost dur protestată, scrie ShortNews.com.
Unii spun că preţurile ar putea creşte brusc cu 30 %, într-o perioadă în care foarte mulţi români abia se descurcă. Alţii sunt de părere că această taxă ar putea împinge industria să renunţe la 20 % din forţa de muncă şi să laase 36.000 de oameni fără locuri de muncă.
Ministrul român al Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că jumătate din populaţia României (22 milioane de locuitori) sunt afectaţi de obezitate, nivelul acesteia atingând 25 %. Recent, o femeie de 240 de kilograme a dat naştere primului său copil, într-un spital special echipat pentru tratarea persoanelor care suferă de obezitate", scrie ShortNews.com.
Şi site-ul de ştiri news.scotsman.com scrie despre cazul tinerei de 240 kg, care a născut recent, legându-l de planul de introducere a taxei pe alimente nesănătoase.
Despre initiaţiva Ministerului Sănătăţii scrie, de asemenea, publicatia New Zealand Herald, care o numeşte taxa "McFat". Potrivit acestui cotidian, criticii proiectului sunt de prărere că acest nou impozit va afecta românii de rând.
Pentru români, la ieşirea din comunism, un hamburger şi o băutură carbogazoasă nu au însemnat o simplă masă, ci mai degrabă o dovadă a independenţei câştigate, scrie publicaţia amintită.
Dacă planul va fi aplicat, România se va alătura altor ţări care încearcă să combată alimentaţia grasă şi să încurajeze obiceiurile culinare sănătoase, subliniază presa internaţională, notând că Taiwanul a introdus recent o astfel de taxă, Danemarca şi Austria au un impozit asemănător, Marea Britanie, Norvegia şi Suedia au interzis reclamele la mâncarea fast f