* numărul agenţilor economici care activează în domeniul producerii şi procesării produselor din carne, lapte şi ouă situează Brăila deasupra unor judeţe precum Galaţiul sau Constanţa * 27 de unităţi folosesc tehnici suficient de avansate încât să li se permită să-şi vândă produsele în Uniunea Europeană
* alte şase unităţi au obţinut prelungirea cu un an a termenului până la care trebuie să-şi finalizeze investiţiile * anul trecut, din Brăila s-au exportat sute de tone de carne şi zeci de milioane de ouă
În judeţul Brăila, domeniul abatorizării şi procesării produselor din carne sau lapte pare să treacă bine prin criza economică. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila (DSVSA) ne-a informat că avem, la ora actuală, 27 de unităţi de profil agreate pentru schimburi intracomunitare ce pot, astfel, să îşi exporte produsele în ţările Uniunii Europene. Este vorba despre trei abatoare pentru porcine şi bovine, cinci unităţi de procesare a cărnii, un abator pentru păsări, cinci unităţi de prelucrare lapte, două centre de ambalare ouă, o unitate de producere ouă lichide şi zece depozite frigorifice. Alte şase unităţi, dintre care un abator de porcine şi bovine, două unităţi de procesare a cărnii, două fabrici de lactate şi o unitate de prelucrare a peştelui, au obţinut o amânare a termenului limită până la care trebuie să îşi pună la punct tehnologia de producţie, astfel încât să corespundă normelor europene. Acestea ar fi trebuit să se conformeze până în decembrie 2009 dar, pentru că nu au avut resurse financiare suficiente, au cerut un nou termen. Comisia Europeană a luat notă de faptul că au reuşit, totuşi, să realizeze cel puţin 50% din investiţia necesară şi, prin Decizia nr. 795 din 9 februarie 2010, a stabilit luna decembrie a acestui an ca dată limită până la care îşi pot obţine atestarea pentru schimburi comerciale intracomunita