Board-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a acceptat, vineri, concluziile celei de-a doua şi de-a treia evaluări a Programului Economic convenit cu România, a declarat, pentru "Adevărul", reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. Astfel, banii aferenţi celor două tranşe de împrumut vor fi viraţi în cel mult 48 de ore de la încheierea dezbaterilor.
Este vorba despre aproximativ 2,3 miliarde de euro, din care 1,15 miliarde de euro vor finanţa, în mod direct, deficitul bugetar. Restul banilor vor intra în conturile BNR, pentru susţinerea cursului de schimb. Directorii executivi ai FMI au acceptat, din nou, derogarea cerută de statul român în privinţa arieratelor bugetare. "Acordarea celor două tranşe a fost aprobată în unanimitate, astfel că ele vor ajunge în ţară cel târziu marţi", a spus Tănăsescu.
Potrivit oficialului român, board-ul a făcut o serie de recomandări ce vizează, cu preponderenţă, continuarea reformelor structurale. "În acest moment, este foarte important ca reformele structurale la care s-a angajat România să fie puse în aplicare. Continuarea acestora reprezintă cheia succesului", a spus Tănăsescu.
Este vorba despre aplicarea legii unice a salarizării, a legii pensiilor în sistemul public, dar şi a actului normativ de responsabilitate fiscală. "În cadrul discuţiilor, a fost încurajată politica monetară care este adecvată, dar trebuie menţinută atenţia pe unele presiuni inflaţioniste", a precizat oficialul FMI. Acesta a adăugat, însă, că reformele structurale duse la îndeplinire ajută la uşurarea acestor presiuni. "Suntem de părere că, la finele anului, BNR se va încadra în ţinta de inflaţie propusă", a mai spus Tănăsescu.
Arierate şi cheltuieli
Autorităţile române au cerut o derogare consecutivă în privinţa arieratelor, una în vara anului trecut şi cealaltă la ultimele două evaluări din luna ianuarie.