Ar putea parea o prostie, o exagerare fara seaman si total nefondata. Ce vrea sa insemne vanghelizarea? Nu este o generalizare fara temei chiar si daca ne referim doar la vanghelizarea politicii? Si, mai rau, cum adica au ajuns Vanghelie si filosofia sa de viata (chiar politica) sa caracterizeze sau sa reprezinte intr-un fel sau altul intreaga tara?
Cert este ca, dintr-un personaj de periferie, Vanghelie a ajuns, si este greu de negat aceasta evidenta, un reper si un etalon pentru o buna parte a vietii politice romanesti. Ramane de vazut in ce masura a devenit Marian Vanghelie reprezentativ si pentru societate in intregul ei. Pentru PSD nu mai este niciun secret ca Vanghelie a ajuns deja sa reprezinte nu doar un etalon, ci chiar un exemplu si un fel-de-a- fi-de-dorit-si-de-urmat. Pentru atragerea lui Vanghelie se bat la momentul actual aproape toate factiunile si taberele formate care lupta pentru dobandirea puterii.
Si numai acest lucru daca ar existat si tot reprezinta o dovada suficienta pentru forta pe care a ajuns sa o emane in acest moment brandul Marian Vanghelie in PSD. Efectul si urmarile pe care le-a avut ieri insa publicarea inregistrarii in care liderul PSD isi bestelea colegii cu apelativul "lepre", in care il trimitea mai rau decat la origini pe presedintele partidului, Mircea Geoana, sunt mai mult decat interesante pentru repozitionarea lui Vanghelie pe scena publica.
Au fost mai multe voci, atat din politica cat si din partea analistilor sau ziaristilor, care au subliniat imediat forta mesajului si corectitudinea lui, dincolo de cateva cuvinte deocheate. Pe scurt, se intrebau ei oarecum retoric, cati dintre politicienii nostri sunt in stare sa spuna raspicat, mai ales in privat si nu public, ca nu se dau imediat de partea celor puternici doar ca sa castige, ci raman de partea pe care au apucat sa o apere - asa cum t