Daca intentionati sa va petreceti concediul de odihna pe Coasta de Azur, nu ezitati sa-l cautati pe Consulul Onorific al României la Nisa, Stefan de Fay. Nu veti regreta. Veti avea ocazia sa intâlniti unul dintre putinii oameni care mai vorbeste astazi despre patriotism, cu inflacarare si caldura, care evoca România si pe oamenii ei cu o emotionanta vibratie a sufletului. Avand un arbore genealogic ale carui radacini pot fi identificate cu aproape doua mii de ani in urma, Stefan de Fay nu pare impovarat de gloria antecesorilor sai, desi nu e putin lucru sa ai un stramos patern Cavaler Cruciat, iar altul matern din neamul lui Bogdan Voievod descalecatorul. Intre aceste repere istorice fascinante s-a derulat si convorbirea noastra.
- In profesiunea de credinta a tatalui dvs., Stefan J. Fay, datata Paris, 10 octombrie 1993, acesta lasa de inteles ca originile familiei nu sunt românesti. Ce stiti despre stramosii dvs. paterni? Cine au fost ei?
- Pentru ca distinsul cititor sa aiba o imagine cât mai clara despre Stefan J. Fay, as incepe prin a reda textul profesiunii sale de credinta: "Primul - si cel mai puternic atribut al apartenentei la un neam tine de cultura in care traieste omul. Eu nu-s român prin sânge, ci prin cultura, prin limba. Limba si cultura mi-au dat mie Patria. Ele m-au facut român. Pe Tata, la rascrucea marilor intrebari pe care le punea istoria, l-a facut român optiunea pentru dreptatea cauzei românesti in problema Transilvaniei. Pentru el, dreptatea i-a impus atitudinea. Pentru mine nu a existat chestiunea alegerii. M-am nascut intr-o cultura, intr-o limba, intr-o priveliste dominata de aceasta limba ale carei farmec si bogatie transcendentala le-am simtit din copilarie; nu pot sa le apartin decât lor, adica României. Stiu ca aceasta Românie este asediata fara incetare de toti dusmanii si chiar prietenii ei, dar nu ma voi preda celor c