Tranzactiile de luni prin care grupul Rompetrol a preluat 15,7% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) de la un grup de 25 de actionari minoritari vor fi considerate ca facand parte din oferta de preluare pe care Rompetrol si grupul kazah KazMunaiGaz au lansat-o tot luni, care viza 24% din titlurile RRC, a stabilit ieri CNVM printr-un aviz.
CNVM incearca astfel sa recupereze comisioanele de circa 1,1 mil. euro pe care ar fi trebuit sa le incaseze daca tranzactiile s-ar fi derulat in oferta. Potrivit regulamentelor in vigoare, CNVM incaseaza 2% din valoarea actiunilor depuse in cadrul ofertelor publice de preluare.
Pe de alta parte, pentru tranzactiile realizate pe Bursa, Comisia incaseaza doar 0,08% din valoare. Astfel, la transferurile de luni, de 60 mil. euro, CNVM ar fi incasat doar 50.000 de euro, fata de 1,2 mil. euro daca tranzactiile s-ar fi derulat in cadrul ofertei.
CNVM, institutie care se autofinanteaza, se confrunta in prezent cu o lipsa de lichiditati. Comisia a apelat la SIF-uri si fonduri mutuale, oferindu-le facilitati pentru a-si plati contributiile in avans.
Tranzactiile de luni au fost facute in piata probabil tocmai pentru a evita comisionul care trebuia platit CNVM. Cea mai mare parte a banilor au ajuns in schimb la actionarii minoritari, care au primit un pret de 0,075 lei/actiune, cu 1,2% mai mare decat cel oferit de kazahi in oferta, de 0,0741 lei/actiune. Kazahii sunt asteptati acum sa depuna la CNVM un amendament prin care sa modifice si pretul din oferta, pentru a-l alinia la pretul platit in piata, de 0,075 lei. Pana atunci, CNVM a decis suspendarea de la tranzactionare a actiunilor RRC.
Oferta de preluare lansata de grupul Rompetrol la Rompetrol Rafinare se incheie pe 12 martie.
Operatiunea este intermediata de BRD SocGen.
Tranzactiile de luni au permis actionarilor minoritari ai RRC, printr