În multe dintre oraşele lovite de şomaj, preţurile din pieţe sunt mai mari decât în oraşele cu un număr mai mic de şomeri.
Cei mai ieftini cartofi pot fi cumpăraţi în pieţele din judeţul Harghita, cu cel mult 0,6 lei/kg, şi în cele din Bihor, cu maximum 0,9 lei/kg. Preţuri mai mici s-au înregistrat şi în pieţele din Vâlcea, Suceava şi Vrancea. Aici, pentru un kilogram de cartofi cumpărătorii au scos din buzunar cel mult un leu.
În pieţele din 17 judeţe, preţul mediu al unui kilogram de cartofi a ajuns luna aceasta la unu-doi lei, iar în alte patru judeţe, respectiv Alba, Constanţa, Maramureş şi Sibiu, preţul mediu este de 1,5-2 lei.
Variaţii mai mari ale preţurilor s-au înregistrat, potrivit datelor publicate pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii, în pieţele din Argeş, Botoşani, Hundeoara, Ilfov, Timiş, unde preţul a oscilat între unu şi doi lei, şi în cele din judeţul Prahova (0,8-1,5 lei/kg). În judeţele Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj şi Iaşi, preţul a variat între 0,8-1,5 lei.
Fasolea, scumpă rău în Satul Mare
Vânzătorii din Mehedinţi au afişat cele mai mici preţuri la fasolea boabe săptămâna trecută, respectiv 3-4 lei/kilogram, în vreme ce comercianţii din Satu Mare au scos cei mai mulţi bani din buzunarele cumpărătorilor. Aceştia au plătit, în medie, 7-8 lei/kg.
În majoritatea judeţelor, preţul unui kilogram de fasole boabe a variat în jurul a 4-7 lei. În Galaţi, unde rata şomajului a ajuns la nivelul de 12%, peste rata înregistrată la nivel naţional, preţul unui kilogram de fasole boabe a oscilat între 3 şi 7 lei.
Cea mai scumpă ceapă se vinde în pieţele din Sibiu, unde cumpărătorii plătesc chiar şi 5 lei/kg. Preţuri mari, de până la 3 lei/kg, sunt afişate şi în pieţele din Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Harghita, Huned