Consiliul Director al FMI a aprobat, vineri, raportul de evaluare a acordului stand-by cu România şi eliberarea tranşelor trei şi patru, în valoare de aproximativ 2,3 miliarde euro, sumă care va fi virată până marţi. Board-ul FMI a votat în unanimitate raportul de evaluare şi a acceptat acordarea unei derogări în ceea ce priveşte nivelul arieratelor statului, criteriu care nu a fost îndeplinit la finele anului trecut. „În discuţii s-a pus accentul, în partea de fiscali
Consiliul Director al FMI a aprobat, vineri, raportul de evaluare a acordului stand-by cu România şi eliberarea tranşelor trei şi patru, în valoare de aproximativ 2,3 miliarde euro, sumă care va fi virată până marţi.
Board-ul FMI a votat în unanimitate raportul de evaluare şi a acceptat acordarea unei derogări în ceea ce priveşte nivelul arieratelor statului, criteriu care nu a fost îndeplinit la finele anului trecut.
„În discuţii s-a pus accentul, în partea de fiscalitatea, pe respectarea ţintelor de cheltuieli, dar şi pe necesitatea adoptării unor măsuri în ceea ce priveşte colectarea, care trebuie îmbunătăţită. De asemenea, s-a insistat pe adoptarea în termenele stabilite şi cu toate prevederile necesare a legii responsabilităţii fiscale şi a legii pensiilor”, a declarat pentru Mediafax reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Un alt punct de discuţie a fost reprezentat de posibilele efecte ale crizei din Grecia asupra României şi sistemului bancar local, apreciindu-se că nu există un pericol semnificativ şi că băncile româneşti au resurse suficiente.
Oficialii FMI au evidenţiat că sistemul bancar românesc s-a comportat foarte bine într-un an de criză, dar au atras atenţia asupra necesităţii ca politica monetară să rămână prudentă.
„BNR trebuie să fie în continuare prudentă, pentru ca presiunile inflaţioniste care s-aui arătat la începutul anului să nu du