Fiscul pretinde TVA la tranzacţiile imobiliare ale persoanelor fizice pe motiv că reprezintă activitate comercială. În această logică, ar putea cere oricând şi impozit pe venit de 16%. Investigaţiile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru recuperarea TVA de la persoanele fizice care au făcut tranzacţii imobiliare au ca justificare, în primul rând, caracterul de continuitate şi scopul comercial al activităţii acestora. Celelalte criterii obiective, dup
Fiscul pretinde TVA la tranzacţiile imobiliare ale persoanelor fizice pe motiv că reprezintă activitate comercială. În această logică, ar putea cere oricând şi impozit pe venit de 16%.
Investigaţiile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru recuperarea TVA de la persoanele fizice care au făcut tranzacţii imobiliare au ca justificare, în primul rând, caracterul de continuitate şi scopul comercial al activităţii acestora.
Celelalte criterii obiective, după cum le numeşte ANAF, sunt depăşirea plafonului de scutire de la plata TVA pentru veniturile obţinute într-un an fiscal, de 35.000 de euro, valoarea tranzacţiilor şi efectuarea a mai mult de cinci tranzacţii într-un an.
Premisa de la care porneşte Fiscul, caracterul de continuitate şi scopul comercial al activităţii, ar presupune totodată impozitarea cu 16% a veniturilor din tranzacţiile imobiliare.
Posibil, dar nu vrem
Impunerea cu 16% s-ar putea face după modelul deja aplicat veniturilor din chirii. Încă din 2008, veniturile din mai mult de cinci contracte de închiriere sau subînchiriere sunt încadrate la venituri din activităţi independente. Având în vedere că subiectul este sensibil, mai ales după emoţia creată în toamnă când ANAF a început inspecţiile la persoanele fizice, chiar şi consultanţii fiscali se feresc să spună că impunerea cu 16% este conformă reglementărilor din Codul fiscal. Deşi a