Consiliul Naţional de Integritate a recomandat reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Integritate să solicite Guvernului ca la următoarea rectificare bugetară să fie bugetat postul de vicepreşedinte al Agenţiei. Cel care a ridicat problema ocupării postului de vicepreşedinte al Agenţiei a fost reprezentantul societăţii civile în Consiliul Naţional de Integritate (CNI), Codru Vrabie, potrivit NewsIn. Reprezentantul minorităţilor naţionale din Parlament, Tiberiu Tănase, a atras atenţia că, deşi OUG 34/2009 şi OUG 1/2010 (care prelungeşte aplicarea unor prevederi din OUG 34 - n.r.) împiedică ocuparea posturilor vacante din sistemul public, în Monitorul Oficial sunt multe anunţuri privind organizarea de concursuri.
CNI a decis, în şedinţa din 22 septembrie 2009, suspendarea celui de-al treilea concurs organizat pentru ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al ANI. CNI a luat această decizie după ce preşedintele ANI, Alexandru Macovei, a solicitat Secretariatul General al Guvernului (SGG) un punct de vedere cu privire la "consecinţele de natură juridică" ale deciziei CNI, de a declanşa concursul. Secretariatul General al Guvernului (SGG) a transmis ANI că, din luna aprilie (data emiterii OUG 34 - n.r.), posturile vacante din instituţiile publice nu mai pot fi ocupate. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prevedea, totodată, excepţii potrivit cărora "în cazuri temeinic justificate" poate fi aprobată ocuparea a maximum 15% din totalul posturilor care se vacantează după intrarea în vigoare a OUG, dar numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. Excepţia nu s-a putut aplica în acest caz deoarece postul nu fusese inclus în organigramă, prin urmare nu era finanţat prin bugetul pe anul 2009.
În ceea ce priveşte postul de vicepreşedinte al ANI, acesta este vacant din aprilie 2008, când fostul vicepreşedinte, Alexandru Macovei, a prelua