Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a iniţiat procedura de includere a Roşiei Montane pe Lista tentativă a patrimoniului mondial UNESCO, a anunţat consiliera personală a Ministrului Culturii, Hegedus Csilla. Prezentă la o dezbatere organizată ieri la Muzeul Ţăranului Român de Fundaţia Soros România pe tema Roşiei Montane, Hegedus Csilla a declarat că instituţia pe care o reprezintă consideră că se poate găsi o variantă care, pe termen mediu şi lung, să fie la fel de profitabilă ca şi mineritul, dar care să aibă efecte pozitive asupra zonei. Sursa: Lorin Niculae
„Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a iniţiat deja includerea pe lista tentativă UNESCO a Roşiei Montane”, a declarat ea.
Hegedus Csilla a reamintit că vechiul certificat de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic, primit de compania Roşia Montană Gold Corporation de la Ministerul Culturii şi Cultelor, a fost anulat printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
Propunerea ministerului a fost întâmpinată cu entuziasm şi optimism de opozanţii proiectului minier al Roşia Montană Gold Corporation.
Sergiu Nistor, secretar general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, a amintit că ICOMOS (organizaţia de expertiză a UNESCO pentru patrimoniul mondial), a emis patru rezoluţii ale adunărilor generale şi o rezoluţie a congresului prin care se cerea autorităţilor din România reconsiderarea proiectului minier şi protejarea patrimoniului de la Roşia Montană.
Situaţia de la Roşia Montană, comparată cu cea a statuilor lui Budha din Afganistan
El a declarat că, până acum, de-a lungul timpului şi sub diverse guverne, autorităţile nu au răspuns la avertizările lor decât printr-o “tăcere vinovată" şi a adus în discuţie distrugerea statuilor lui Budha din Afganistan.
„Acest lucru mă face să asemăn situaţia î