Ce se intampla in salile de tranzactii de la bursele din intreaga lume nu se mai aseamana cu ceea ce am vazut in filmele cu substrat financiar. Acum totul pare desprins din filmele science-fiction - computere ultraperformante, viteza si oameni doar pe fundal.
La New York Stock Exchange, nu cu mult dupa ora pranzului in urma cu trei ani, au inceput sa se intample lucruri neobisnuite. A avut loc o inundatie cu sute de mii de ordine "buy" (cumpara) si "sell" (vinde), mesaje care semnalau venirea de comenzi ce erau aproape simultan anulate.
Volumul de mesaje trimise era atat de mare incat traficul de informatii ce venea la NYSE de la sute de firme de trading aproape s-a blocat, actionand ca o piedica pentru 975 de actiuni ce au ramas blocate pe tabela din sala de tranzactionare.
Cazul a fost facut public abia luna trecuta, cand comisia de disciplina a NYSE a amendat banca elvetiana Credit Suisse pentru ca nu a reusit sa supravegheze un "algoritm" dezvoltat si actionat de ramura de proprietary trading a grupului - care face tranzactii utilizand banii bancii si nu fondurile clientilor.
Tranzactii bursiere sau informatica pura
Algoritmii au devenit ceva comun in "lumea financiara", nu doar in cazul tranzactiilor cu actiuni, ci si in cazul tranzactiilor cu derivative, precum optiuni si futures. In esenta, programele de software decid cand, cum si unde se tranzactioneaza anumite instrumente financiare, fara a mai fi necesara interventia oamenilor. In cazul Credit Suisse insa, NYSE a descoperit ca mesajele faceau referire la comenzi care, desi au fost anterior generate de algoritm, nu au fost niciodata trimise "din cauza unei probleme neprevazute de programare".
A fost o decizie dificila pentru NYSE. Intrebat daca ar fi putut fi inchisa bursa din cauza faptului ca era bombardata cu tranzactii false, un oficial a spus: "Daca problema ar fi avu