Autoritățile de la Beijing au adresat o plângere solemnă ambasadorului SUA din China, după ce președintele american l-a primit la Casa Albă pe Dalai Lama, şeful spiritual al tibetanilor. Detalii despre această vizită ne oferă corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor.
Autoritățile de la Beijing au adresat o plângere solemnă ambasadorului SUA din China, după ce președintele american l-a primit la Casa Albă pe Dalai Lama, şeful spiritual al tibetanilor.
În vârstă de 74 de ani, în exil din 1959, liderul spiritual tibetan a fost primit încă o dată la Casa Albă cu discreția impusă de relațiile delicate dintre SUA şi China.
„Sunt un admirator constant al Americii, nu ca putere economică sau militară, ci ca promotoare a democrației, libertății, valorilor şi creativității umane”, a declarat Dalai Lama după întrevederea cu președintele Obama.
Dalai Lama încearcă să obțină sprijinul Washington-ului în tratativele pe care le-a angajat cu regimul de la Beijing asupra autonomiei culturale a Tibet-ului. Cât contează un astfel de sprijin la ora actuală este însă neclar, date fiind relațiile tensionate dintre cele doua părți.
În viziunea Washington-ului,China a obstrucționat tratativele de la Copenhaga privind climatul şi adoptă poziții neconstructive în ce privește Iran-ul şi Coreea de Nord.Vânzările de armament american către Taiwan şi controversa privind concernul Google au complicat şi mai mult relațiile bilaterale. „Cred că asistăm la o regândire, o reorientare a politicii chineze a Washington-ului într-o direcție mai puțin conciliantă,şi întâlnirea de ieri poate fi interpretată ca un semnal in acest sens”, a considerat analistul Gordon Chang. Corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor
Autoritățile de la Beijing au adresat o plângere solemnă ambasadorului SUA din China, după ce președintele american l-a primit la Casa Albă pe Dalai Lama, şeful spiritua