FINAL DE CAMPANIE. Seria de articole despre problemele integrării sociale a persoanelor cu dizabilităţi se încheie astăzi, cu speranţa că am reuşit să-i sensibilizăm pe cei în măsură să ia decizii. Sursa: Arhiva EVZ
„Evenimentul zilei” v-a prezentat poveştile unor oameni cu handicap care au refuzat să fie doar un număr într-o statistică şi au crezut în puterea lor de a fi independenţi. Autorităţile au reacţionat. Reprezentanţii companiilor de transport public RATB şi Metrorex au promis că, până la finalul anului 2011, mijloacele de transport în comun vor fi accesibilizate.
Astfel se va rezolva o problemă gravă de care se lovesc, zilnic, oamenii cu dizabilităţi care îşi fac curaj să iasă din casă. Mai rămân şi alte probleme de rezolvat, cum ar fi accesul la educaţie şi găsirea unui loc de muncă. Ultima este o provocare pentru autorităţi, care au recunoscut că sistemul este „haotic, nemanageriat, nestructurat, nefinanţat, nesusţinut de restul legislaţiei în vigoare”.
La ora actuală, doar 3% dintre oamenii cu handicap din România lucrează, vina fiind a angajatorilor cu prejudecăţi, care îi consideră inu tili, dar şi a legilor care nu oferă soluţii pentru a se integra în câm pul muncii.
ONG-urile duc greul
Lupta cea mai grea cu mentalităţile o duc organizaţiile neguvernamentale, dintre care se remarcă Motivation şi United Way, care suplinesc şi lipsa sprijinului autorităţilor. Ele au programe de recuperare medicală, de integrare pe piaţa muncii, de acces la educaţie, de producţie de scaune rulante şi de dezinstituţionalizare a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi.
Fără eforturile lor, Constantin Trifu, un tânăr pe care o boală evolutivă l-a împins în scaunul cu rotile, sau Gabi Stroe, un tânăr cu retard psihic accentuat, ale căror poveşti le-aţi putut citi în EVZ, nu şi-ar fi găsit un loc de mu