Narcis Dorin Ion este directorul Muzeului National Bran. In anul 2006 si-a sustinut teza de doctorat cu tema Elitele si arhitectura rezidentiala in Tarile Române (sec. XIX-XX) , in fata unei comisii din care au facut parte acad. Dan Berindei, acad. Dinu C. Giurescu si acad. Razvan Theodorescu. Coordonator stiintific - prof. univ. dr. Ioan Opris. Lucrarea urmeaza sa apara la Editura Oscar Print, in primavara anului 2010. Publicam in continuare ample fragmente din aceasta.
Lucrarile de constructie a noului palat regal au fost incepute de regele Ferdinand in decembrie 1926 si s-au terminat in septembrie 1940, derularea lor facându-se in cinci etape distincte, fiecare cu specificul ei, datorat arhitectilor si decoratorilor care au lucrat. In prima etapa a reconstructiei (decembrie 1926 - 15 mai 1928), din dorinta de a comprima cheltuielile, regele Ferdinand I a cerut ca palatul sa fie refacut in acelasi stil si sa se mentina in mare parte fundatiile existente, urmând a se largi cladirea numai inspre gradina, iar la zidurile parterului sa se schimbe doar golurile si nivelul planseului primului etaj. Arhitectul Casei Regale, Karel Zdenko Liman, a prezentat suveranului un proiect cu fatade in stilul neorenasterii germane, iar secundul sau, Ion Ernest, un anteproiect cu acoperisuri inalte in stilul Adams, agreat de regina Maria.
Din dorinta regelui Ferdinand, a fost aprobat proiectul lui Liman, dar dupa decesul suveranului (20 iulie 1927), generalul Nicolae Condeescu, noul maresal al Palatului, a schimbat - la cererea reginei Maria - componenta Biroului de arhitectura ce dirija lucrarile. In aceste conditii, arhitectul Liman s-a retras impreuna cu secundul sau, lucrarile fiind incredintate arhitectului Nicolae Nenciulescu (care a primit un onorariu de 4% din valoarea totala a lor), secondat de Constantin Dobrescu, care s-a retras si el urterior,