Chiar dacă face ravagii, osteoporoza este o boală prea puţin cunoscută de femeile de vârsta a treia din România. Unele nu ştiu în ce constă boala, iar altele habar nu au cum poate fi prevenită.
Un studiu realizat de Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România a arătat că femeile au foarte puţine informaţii despre osteoporoză, cu toate că boala este frecventă în rândul populaţiei vârstnice.
23% dintre femeile chestionate nu au ştiut ce este osteoporoza, 80% nu au ştiut să explice în ce constă boala, iar 84% nu cunoşteau factorii de risc ai bolii. Femeile care au participat la sondaj aveau vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani, proveneau din mediul urban şi aveau studii medii şi superioare.
Dintre femeile care au auzit de osteoporoză, 37% nu aveau cunoştinţe elementare despre metodele de prevenire a bolii, iar dintre cunoscătoare, 41% au indicat alimentaţia echilibrată, 18% au arătat că exerciţiile fizice pot preveni îmbolnăvirea, în vreme ce 11% au fost de părere că medicamentele ajută.
Osteoporoza este o boală a scheletului caracterizată prin scăderea masei osoase şi creşterea riscului producerii unor fracturi. Una din două femei şi unul din cinci bărbaţi suferă pe parcursul vieţii cel puţin o fractură, din cauza fragilităţii oaselor. Dacă nu este depistată din timp, boala poate evolua silenţios ani întregi, debutând brusc cu fracturi sau tasări ale vertebrelor.
Femeile de la ţară au oasele mai tari
Stilul de viaţă, dieta şi activitatea endocrină influenţează evoluţia bolii. De aceea, pentru depistarea bolii sunt necesare investigaţii laborioase.
Reprezentanţii APOR susţin că femeile de la oraş sunt mai predispuse la osteoporoză decât femeile din mediul rural, dovadă fiind factorii de risc ai acestei boli mai des întâlniţi la femeile din mediul urban: instalarea menopauzei mai devreme (la 45 de ani) faţă d