Romanii traiesc cu 10 ani mai putin decat ceilalti europeni, potrivit unui studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Romania se claseaza pe locul 3 in Europa la mortalitatea si incidenta bolilor cardiovasculare: 42% din decese se inregistreaza in randul barbatilor si 55% in randul femeilor. Doctor H a stat de vorba cu presedintele World Heart Federation, dr.Pekka Puska, despre importanta preventiei si stilului de viata, si modelul de succes al Finlandei in combaterea bolilor de inima.
HotNews.ro: Cat de importanta este preventia in bolile cardiovasculare?
Prof. Dr. Pekka Puska: Este cruciala, deoarece sanatatea organismului este foarte importanta, iar preventia joaca cel mai important rol. Cu un stil de viata sanatos, poti sa previi aparitia bolilor cardiovasculare pana la varste inaintate. Preventia este mult mai importanta decat tratamentul bolii, care este mult mai problematic si costa destul de mult.
Prof. Dr. Pekka Puska este presedinte World Heart Federation si director al Institutului National de Sanatate Publica din Finlanda.
HotNews.ro: Cum ar putea politicile publice din Romania sa ajute la diminuarea numarului de imbolnaviri cardiovasculare?
Prof. Dr. Pekka Puska: In procesul de preventie al bolilor cardiovasculare ai in primul rand nevoie de oameni. Ai nevoie de implicarea tuturor factorilor de decizie, ai nevoie de ajutorul politicienilor, de legislatie impotriva fumatului, de legislatie pentru mancare sanatoasa, de taxe, de planificare municipala, de piste pentru biciclisti. Toate aceastea contribuie la un stil de viata sanatos pentru populatia tarii dumneavoastra.
HotNews.ro: De ce sunt bolile cardiovasculare o cauza importanta a mortalitatii in Romania? Mortalitatea cauzata de boli cardio-vasculare este la noi de peste 70%.
Prof. Dr. Pekka Puska: In primul rand majoritat