Este putin probabil ca Romania sa aiba o crestere economica solida pe termen lung fara o majorare solida a exporturilor, este de parere ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.
El i-a rugat pe consilierii economici din strainatate sa lase deoparte aroganta si sa trateze in mod egal toti intreprizatorii romani, "ca pe niste oameni care vor sa faca treaba", pentru a ajuta la revigorarea exporturilor si iesirea din criza. "Va rog sa scoateti tara din criza, pentru ca fara exporturi solide nu avem nicio sansa. (...) Va rog sa aveti curajul sa va duceti sa va bateti pentru companiile romanesti."
Romania are 130 de consilieri economici in 74 de tari, care au rolul de a promova relatiile economice pe plan extern pentru atragerea investitiilor straine, dezvoltarea schimburilor comerciale, in principal a exporturilor, si sprijinirea oamenilor de afaceri romani in accesarea pietelor externe.
Vladescu si-a exprimat regretul ca pentru o buna parte din economia romaneasca consilierii economici din strainatate sunt inexistenti, iar aceasta "inexistenta" face ca o buna parte din economia romaneasca sa nu fie conectata la exterior.
Si Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, a sustinut importanta promovarii exporturilor in contextul actual si a atras atentia ca misiunea consilierilor economici este cu atat mai importanta cu cat se circumscrie unui nou model de crestere in care exportul net sa devina mai important. "Romania trebuie sa se adapteze unui nou model de crestere economica in care exportul net sa aiba mult mai multa importanta. Modelul de crestere bazat aproape in exclusivitate pe consum si foarte putin pe exportul net s-a dovedit a fi nesustenabil."
In conditiile in care China va acapara zona de exporturi de marfuri, Europa va deveni in viitorul apropiat o zona exportatoare de servicii, astfel ca Romania va trebui sa se adapteze acestei s