"Iau masa pe birou de trei sau patru ori pe saptamana", spune Ileana Popa, assistant manager la o multinationala din Bucuresti. "Mi-ar placea sa iau pranzul mai des cu prietenii sau macar sa nu mai mananc pe birou, dar de obicei sunt prea ocupata pentru asta".
Suna cunoscut? Majoritatea celor care lucreaza intr-o corporatie prefera sa faca economie de timp astfel. "Pana cobor la cantina, comand, ma asez la masa si apoi ma intorc in birou, pierd lejer 30 de minute", spune si Corina Alexandrescu, contabil-sef la o companie de sisteme de securitate. Ea chiar face economie de timp. Dar cu costul sanatatii. "Nu am prea multe optiuni si nici nu-mi place sa experimentez cand mi-e foame. Asa ca aleg mai mereu snitel sau gratar cu cartofi prajiti. Si cam atat" - Alexandrescu nu ia in calcul nici faptul ca un asemenea meniu o ajuta in timp sa castige in greutate si nici ca mediul nu este deloc igienic pentru un pranz.
Biroul nu a fost conceput pentru a manca pe el. Specialistii au tras des semnale de alarma asupra bacteriilor si microbilor care s-au instalat confortabil in tastatura, mouse-ul si, in general, pe tot spatiul de lucru.
S-a dovedit stiintific ca pe mouse si tastatura sunt de 400 de ori mai multi microbi decat intr-o toaleta. Dar sa nu fim paranoici pentru ca exista o rezolvare. Pe langa banalul (si foarte eficientul) spalat pe maini, curatarea si dezinfectarea spatiului de lucru o data pe zi ar trebui sa fie de ajuns pentru ca acesta sa nu devina un pericol pentru sanatate. Bineinteles ca pranzul pe birou tot nu este indicat nici in conditiile astea si asta nu doar din cauza mediului murdar, ci si din motive de stres. Se stie ca masa trebuie sa fie luata in serios pentru a avea parte de o digestie buna (fara televizor, fara deadline-uri, fara calculator, fara telefon, fara mail-uri si fara intreruperi).
Si totusi, pentru cei care