Constitutia Romaniei este ca o reteta prescrisa de medic de care avem mare nevoie, dar cam greu de descifrat.
Auzim zilnic, in ultima vreme, discutii despre revizuirea Constitutiei, referiri la articolele ei si diverse interpretari ale legii fundamentale. Si de parca n-ar fi destul de incalcita povestea Constitutiei, unii au venit cu propuneri cel putin "originale", in ceea ce priveste reforma acesteia: desfiintarea functiei de presedinte.
Propuneri de modificare de la PNL si PD-L
PNL, prin vocea lui Teodor Melescanu, a aratat ca ar dori o Constitutie dupa modelul celei din 1923, care prevedea ca puterea executiva sa fie exercitata de Consiliul de Ministri, condus de un presedinte care ar putea sa revoce si inlocui sefi de ministere, cu acordul Parlamentului.
"Presedintele Romaniei trebuie ales de cetateni, (...) legitimitate la fel ca parlamentarii, are voturi in spate. Acesta trebuie sa fie moderator intre puterile statului, nu presedinte jucator, ci arbitru, trebuie sa pastreze echilibrul intre puterea executiva, legislativa si judecatoreasca. Presedintele trebuie sa fie de asemenea cel care reprezinta Romania pe plan international si sa fie primul magistrat al tarii, care are responsabilitate pentru buna functionare a justitiei", a declarat Melescanu la Tv Ziare.com, in aceasta saptamana.
Un alt liberal, Tudor Chiuariu, a lansat miercuri un proiect propriu pentru revizuirea Constitutiei in care propune, printre altele, desfiintarea functiei de presedinte al Romaniei, dar si "o Curte Constitutionala mai eficienta, mai tanara, mai experimentata".
Intitulat "Constitutia Libertatii", proiectul este lansat in dezbatere publica pe site-ul sau si urmeaza sa fie supus spre dezbatere Biroului Politic, Delegatiei Permanente si Congresului Partidului National Liberal.
"Presedintele nu poate f