Economia, turismul, infrastructura şi imaginea ţărilor organizatoare cresc exponenţial în astfel de circumstanţe
Observaţiile din ultimele decenii au dovedit că evenimentele internaţionale, cu precădere cele sportive, care au cel mai mare succes şi cele mai puternice efecte, sunt cea mai bună metodă de a schimba viziunea asupra unei ţări, reiese dintr-un studiu al Deloitte. Studiul nu se înşală, deoarece implicaţiile economice şi politice pe care le presupune un asemenea eveniment dar şi mobilizarea în jurul acestora s-au dovedit de fiecare dată a fi cea mai mare metodă de a face reclamă ţării organizatoare.
Cu aceste ocazii economia are cel mai mult de câştigat, ca şi statul, la nivel global. Turismul creşte exponenţial, o imagine negativă şi prejudecăţile faţă de ţara respectivă aproape că dispar, străinii devin mai deschişi faţă de destinaţia evenimentului, lucrările de infrastructură sunt accelerate. Veniturile produse de aceste evenimente sunt de asemenea o chestiune ce nu trebuie ignorată, investiţiile fiind de fiecare dată profitabile.
Olimpiadele, pe cât de mari, pe atât de "eficace"
Olimpiadele, cele mai mari întâlniri sportive, în limbaj tehnic, conglomerate de competiţii, care adună mii de sportivi din întreaga lume şi exponenţial mai mulţi spectatori, ca oricând şi decât în orice alte circumstanţe, tocmai datorită programului foarte încărcat şi diversificat. Cele mai mari investiţii, cele mai mari mobilizări şi surse de venituri sunt cu adevărat Jocurile Olimpice. O tradiţie de mii de ani, reluată la finele secolului al XIX-lea de baronul francez, Pierre Fredy de Coubertin, poate creşte nivelul statutului unei naţiuni, într-o perioadă foarte scurtă, ce nu s-ar reuşi într-un interval foarte mare de timp, de ce nu chiar decenii. Exemplu stă chiar ultima Olimpiadă, cea a Jocurilor de Iarnă, de la Vancouver, în