Primăria Timişoara şi România Film se judecă pentru zece clădiri vechi. Cinematografele şi grădinile de vară aferente din Timişoara, evaluate la aproximativ şapte milioane de euro, reprezintă miza unui conflict.
Timişoara: Sălile de cinema s-au transformat în restaurant, centru medicale sau fabrică de pâine (GALERIE FOTO)
Clădirile în care au funcţionat cele mai celebre cinematografe din Timişoara au ajuns obiectul unui proces de milioane de euro. Clădirile erau de pe vremea comuniştilor în proprietatea România Film, dar, printr-o lege din 2008, ele trec în proprietatea autorităţilor locale.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara s-au grăbit să intabuleze cele zece cinematografe şi grădinile de vară la Cartea Funciară. Însă reprezentanţii România Film nu vor să renunţe la clădiri şi nu vor să le permită accesul reprezentanţilor administraţiei locale şi nici să semneze procesele-verbale de predare-primire a clădirilor.
Teren în centrul oraşului
„Noi trebuie să intrăm în posesia clădirilor şi ne judecăm pentru că şefii de la România Film nu vor să le predea”, a spus Nicuşor Miuţ, şeful Direcţiei Patrimoniu din Primăria Timişoara. Cea mai disputată este grădina de vară de 10.000 de metri pătraţi a fostului Cinema Capitol, care valorează cel puţin un milion de euro. Pe listă se mai află Cinema Studio, Timiş, Dacia, Victoria, Arta, Unirea, Fratelia, Freidorf şi grădina de vară Cinema Arta.
„Rechinii” imobiliari au pus deja ochii pe clădirile care, împreună cu terenurile, sunt evaluate la aproape şapte milioane de euro. Primăria nu are voie însă, potrivit legii, să schimbe destinaţia clădirilor în care au funcţionat vechile cinematografe. „Nu ştiu încă ce vom face cu clăririle şi terenul aferent. Situaţia şi destinaţia lor se hotărăşte în consiliul local. Noi trebuie să le recuperăm prima dată”, a mai spus şeful Direcţiei de Patr