Vinovat pentru creşterea riscului de infarct nu este numai colesterolul „rău“, LDL. Pe lângă acesta, cercetătorii au descoperit că lipoproteina A,un alt tip de colesterol, are acelaşi efect nociv asupra vaselor. Doar printr-o dietă echilibrată putem ţine nivelul său sub control.
În cadrul unui studiu în care specialiştii internaţionali au monitorizat 16.000 de voluntari, s-a observat că una din şase persoane prezintă o variaţie genetică ce determină creşterea nivelului lipoproteinei A în sânge.
„Lipoproteina A este un factor de risc cardiovascular independent de cele tradiţionale, cum sunt nivelul colesterolului total, hipertensiunea, diabetul, obezitatea şi fumatul", explică Maria Grazia Franzosi de la Institutul „Mario Negri" din Milano.
Fast-foodul şi alcoolul, excluse
Deşi nu se cunosc încă destule detalii despre acest nou tip de colesterol, în afară de cauza genetică, unele studii arată că nivelul lipoproteinei A ar putea fi influenţat de dieta dezechilibrată şi de sedentarism.
Colesterolul este fabricat de ficat. Însă, din cauza alimentelor de origine animală bogate în grăsimi saturate (carne roşie, mezeluri) şi deci în colesterol, ficatul este agresat, la fel cum se întâmplă atunci când consumăm alimente de tip fast-food. Consumul excesiv de alcool este însă şi mai periculos pentru ficat, existând riscul steatozei hepatice, cunoscută sub denumirea de ficat gras.
Fructele şi legumele,de ajutor
Specialiştii în nutriţie afirmă că, pentru combaterea nivelului lipoproteinei A, este indicat să includem în dietă fructe, legume şi peşte, de cel puţin trei ori pe săptămână. Fructele şi legumele sunt bogate în fibre alimentare care împiedică asimilarea grăsimilor şi previn astfel apariţia bolilor cardiovasculare.
De asemenea, şi fibrele din tărâţele de ovăz sunt eficiente pentru absorbţia colesterolului. Cercetătorii