Armata Republicii Niger a preluat conducerea tarii, in urma loviturii de stat de joi. Presedintele si mai multi ministri au fost arestati, Constitutia tarii a fost suspendata, toate institutiile statului au fost dizolvate, iar granitele au fost inchise.
Grupul militarilor razvratiti, autointitulat Consiliul Suprem pentru Restaurarea Democratiei, a preluat puterea, joi, atacand palatul prezidential si arestandu-l pe presedintele Mamadou Tandja, scrie The Guardian.
Militarii au declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca sunt condusi de colonelul Salou Djibo si controleaza circa 40% din arsenalul militar al tarii.
Acestia sustin ca urmaresc revenirea la normal a tarii izolate de comunitatea internationala din cauza politicilor lui Mamadou Tandj.
Dupa schimburile de focuri de joi, populatia a iesti vineri din case ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
Desi granitele au fost inchsie iar soldatii patruleaza pe strazi, majoritatea locuitorilor sunt de acord cu preluarea puterii de catre armata, denuntand coruptia politicienilor si a presedintelui.
Mamadou Tandja se afla la conducerea tarii de mai bine de un deceniu, iar in luna august a anului trecut a modificat Constitutia tarii, pentru a putea sa ramana in functie si dupa expirarea mandatului legal.
Miscarea lui Tandja a provocat o criza politica, aruncand tara in izolare si provocand ample miscari de protest pe strazile capitalei Niamey.
Suprafata Republicii Niger este constituita in proportie de 80% din deserturile Sahara si Sahel, iar accesul la apa reprezinta o problema majora pentru majoritatea populatiei.
Principalele resurse ale tarii sunt aurul, fierul, carbunele, petrolul si uraniul, acestea din urma facand-o extrem de atractiva pentru marile puteri, cum ar fi Franta si China, care au investit miliard