Cele mai îndatorate cinci state din Uniunea Europeană (UE), respectiv Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania, au de plătit 2.850 de miliarde de dolari în următorii trei ani pentru a acoperi împrumuturile şi obligaţiunile contractate. Temerile investitorilor legate de situaţia celor cinci ţări au avut un impact negativ asupra pieţele financiare, putând conduce la costuri mai ridicate la obţinerea de finanţare pentru state şi companii, transmite Reuters. Portugalia, Itali
Cele mai îndatorate cinci state din Uniunea Europeană (UE), respectiv Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania, au de plătit 2.850 de miliarde de dolari în următorii trei ani pentru a acoperi împrumuturile şi obligaţiunile contractate.
Temerile investitorilor legate de situaţia celor cinci ţări au avut un impact negativ asupra pieţele financiare, putând conduce la costuri mai ridicate la obţinerea de finanţare pentru state şi companii, transmite Reuters.
Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania au de răscumpărat, în următorii trei ani, obligaţiuni de stat în valoare de 1.665 de miliarde de dolari, titluri emise de companii totalizând 988 de miliarde de dolari şi au de plătit împrumuturi de 200 de miliarde de dolari.
Statul elen, aflat în cea mai gravă situaţie dintre cele cinci ţări, se confruntă cu o gravă criză bugetară, care a destabilizat chiar şi euro. Datoria ţării este echivalentă cu 113% din Produsul Intern Brut (PIB), mai mult decât dublu în raport cu limita de 60% din PIB acceptată în zona euro.
Guvernul elen are ca obiectiv pentru acest an diminuarea cu patru puncte procentuale a deficitului bugetar, la 8,7% din PIB.
Liderii Uniunii Europene şi-au exprimat sprijinul politic Grecia, fără a-şi asuma, însă, un angajament concret privind susţinerea financiară a statului balcanic.
Miniştrii de Finanţe europeni au sporit, marţi, presiunil