Alimentaţia sănătoasă, renunţarea la fumat şi exerciţiul fizic sunt cei trei factori-cheie spre o inimă sănătoasă şi o viaţă lungă. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Despre fiecare s-a vorbit mult, s-au făcut studii, s-au pornit şi s-au stins controverse, dar s-a acţionat mai puţin în sensul îndepărtării acestor cauze care pun viaţa în pericol. Aşa se face că România se află astăzi printre fruntaşele Europei, pe locul al treilea, la capitolul boli cardiovasculare, cu puţin după primele două clasate, Bulgaria şi Ucraina.
O ţară cu 21 de milioane de locuitori, cu o speranţă de viaţă de 71 de ani, cu aproximativ 154.000 de persoane care mor anual din cauza afecţiunilor cardiovasculare, doi medici la mia de locuiori şi cheltuieli cu sănătatea a căror valoare se află sub 5% din PIB, aceasta este radiografia României prezente. O statistică a Societăţii Române de Cardiologie arată că 42% dintre decesele înregistrate în rândul bărbaţilor şi 55% dintre cele ale femeilor sunt cauzate de bolile cardiovasculare.
„Doi din trei români mor în urma afecţiunilor cardiovasculare, faţă de doar unu din trei europeni din Europa de Vest”, este semnalul de alarmă tras de profesor doctor Dan Gaiţă, coordonatorul Comitetului de Educaţie al Asociaţiei Europene de Prevenţie Cardiovasculară.
Cum am ajuns aici?
Nu ştim să mâncăm
Prima şi cea mai gravă cauză este alimentaţia deficitară. În ciuda tuturor avertismentelor, românii continuă să prefere carnea de porc celei de pui sau peşte gras şi, chiar dacă aleg să mănânce salată, o scaldă din belşug în ulei şi sare. Nu ne este interzis consumul de grăsimi, dar trebuie să învăţăm să facem diferenţa între cele două tipuri de grăsimi pe care le găsim în alimente: grăsimile rele, care îmbolnăvesc inima, şi grăsimile bune.
Grăsimile bune sunt cele poli şi mononesaturate, pe