COMPETIŢIE. Cu filmul „Eu când vreau să fluier, fluier”, regizorul român îşi dispută locul de frunte în preferinţele criticilor de la Festivalul din capitala germană cu „Marioneta” lui Roman Polanski. Sursa: REUTERS
Roman Polanski, cel mai cunoscut regizor prezent cu un film în competiţia pentru Ursul de Aur la ediţia actuală a Berlinalei, nu a putut fi prezent la Berlin, din motive bine-cunoscute. Regizorul, deţinător al unui Oscar („Pianistul”, 2002), precum şi a doi „Urşi”, cel de Argint pentru „Repulsie”, din 1965, şi cel de Aur pentru „Fundătura”, din 1966, este reţinut în arest la domiciliu în Elveţia.
La Berlin însă, fantoma sa bântuie cu succes. Cu o zi înainte de marea gală, datorită filmului „The Ghost Writer” (Marioneta), Polanski are, potrivit criticilor internaţionali, şansa la un Urs de Aur. „Dacă nu ar fi curajoasa dramă românească «Eu, când vreau să fluier, fluier »”, condiţionează presa internaţională succesul lui Polanski.
La o săptămână după deschiderea festivalului, în al cărui concurs se află douăzeci de filme, criticii de la publicaţii precum „Screen” sau cotidianul german „Tagesspiegel” sunt indecişi care dintre cele două filme, cel al regizorului de origine poloneză sau cel al lui Florin Şerban, este preferatul lor pentru trofeul celei de a 60-a ediţii a festivalului. Amândouă filmele au avut parte de cronici favorabile.
O poveste controversată
„Indiferent ce gândeşti despre Polanski ca individ, el este un cineast dat naibii”, scrie „The Times”, din Londra. „Noul val al cinematografiei româneşti îşi arată un nou şi important contribuitor lansat la Berlin”, scrie publicaţia britanică „The Guardian”, despre debutantul în lungmetraj, Florin Şerban. Deşi multe dintre filmele aflate în com petiţie sunt poveşti de familie, ca „Eu, când vreau să fluier, fluier”, filmul lui Roman Polans