Mirosul urât al gurii poate fi cauzat de anumite alimente, cum ar fi usturoiul sau ceapa, însă de cele mai multe ori este cauzat de unele probleme orale, precum bolile parodontale, caria dentară sau de diferite afecţiuni ale tractului digestiv.
Cariile şi placa bacteriană sunt principalele cauze ale mirosului urât al gurii (halitoză). De aceea, terapia naturistă recomandă folosirea periuţei de dinţi, aţei dentare, curăţirea limbii şi clătirea gurii cu apă de gură pe bază de plante medicinale. Curăţirea limbii este foarte importantă pentru că foarte multe bacterii trăiesc aici. Adesea există o legătură între infecţiile dentare şi alte boli. De pildă, cercetătorii au arătat că bolile parodontale cresc riscul atacului de cord, atacului cerebral, osteoporozei, diabetului, cancerului de pancreas la bărbaţi şi naşterii premature.
O problemă socială
Mirosul neplăcut al gurii nu este doar o problemă socială, ci poate fi şi un avertisment în legătură cu alte boli ascunse sau cu o infecţie orală. Dacă este vorba de o infecţie, tratarea acesteia la dentist şi o igienă riguroasă a cavităţii bucale pot rezolva problema. Mirosul gurii poate indica o infecţie orală sau un dezechilibru în altă parte a corpului. De exemplu, atunci când suferim de constipaţie, mâncarea stă în intestine mai mult decât ar trebui, iar hrana nedigerată poate cauza fermentaţie bacteriană. De asemenea, perioadele de post sau în care ţinem cură de slăbire pot încetini funcţionarea sistemului digestiv, la fel, unele alimente supraprelucrate sunt adesea nedigerabile, spre deosebire de alimentele naturale. Aceste alimente produc gaze care sunt absorbite de corp şi apoi sunt eliberate afară prin respiraţie.
Regim fără zahăr şi alcool
Paşii care trebuie parcurşi pentru înlăturarea mirosului neplăcut al gurii includ păstrarea gurii „umede“ până când bacteria c