Calmul pare că a revenit la Niamey, capitala statului Niger, scenă a unei lovituri de stat. Îndepărtarea de la preşedinţie a lui Mamadou Tandja şi preluarea puterii cu forţa de către militari a fost condamnată de Uniunea Africană, care cere reîntoarcerea rapidă la ordinea constituţională. Niger este o ţară săracă din regiunea sub-sahariană a Africii, care dispune însă de zăcăminte de uraniu. Să analizăm însă subiectul pornind de la o specie foarte răspândită de preşedinţi : cei care vor să rămână veşnic la putere. Ştim că puterea este ca un drog. Şi mulţi sunt preşedinţii africani, latino-americani, asiatici şi chiar europeni, care odată ajunşi la putere îşi dau seama că un singur mandat nu le ajunge. Şi atunci vor două sau chiar trei. O analiză de Matei Vişniec.
Calmul pare că a revenit la Niamey, capitala statului Niger, scenă a unei lovituri de stat. Îndepărtarea de la preşedinţie a lui Mamadou Tandja şi preluarea puterii cu forţa de către militari a fost condamnată de Uniunea Africană, care cere reîntoarcerea rapidă la ordinea constituţională.
Niger este o ţară săracă din regiunea sub-sahariană a Africii, care dispune însă de zăcăminte de uraniu. Să analizăm însă subiectul pornind de la o specie foarte răspândită de preşedinţi : cei care vor să rămână veşnic la putere.
Există într-adevăr această specie politică, a şefilor de stat care se îndrăgostesc de putere. Ştim că puterea este ca un drog. Şi mulţi sunt preşedinţii africani, latino-americani, asiatici şi chiar europeni, care odată ajunşi la putere îşi dau seama că un singur mandat nu le ajunge. Şi atunci vor două sau chiar trei. Dacă perenizarea la putere nu este permisă prin Constituţie, atunci declanşează manevre pentru schimbarea Constituţiei sau utilitează arma referedumului, pentru a obţine aşa-zisul aval al poporului pentru încă un mandat. Sunt foarte dese aceste scenarii, când unii