Statele vest-europene au interese proprii care le fac sa sara in ajutorul Greciei si sa o ajute sa isi plateasca datoriile la timp, iar printre acestea se numara expunerea puternica a bancilor din tari precum Franta si Germania.
Germania si Franta au sugerat in ultima perioada ca salvarea Greciei din faliment are o alta motivatie decat ajutorarea neconditionata a unui stat membru al zonei euro, si anume siguranta zonei euro. Ambele state trebuie sa isi protejeze propriile banci, pentru care intrarea Greciei in faliment national ar putea avea repercursiuni grave.
Temerile ca bancile din Hexagon si cele germane ar putea deveni victimele crizei datoriilor din Grecia explica motivul pentru care autoritatile de la Paris si Berlin au spus ca sunt dispuse sa vina in ajutorul statului elen, o masura deloc populara. Ele au cerut insa Greciei sa adopte masuri de austeritate mai dure pentru reducerea deficitului bugetar.
Expuneri imense
Expunerea combinata a bancilor din Germania si Franta doar in Grecia este de 119 mld. dolari (86,6 mld. euro), insa daca este sa analizam situatia pentru Grecia si toate celelalte state din zona euro vulnerabile - precum Portugalia, Spania si Irlanda - expunerea creste la peste 900 mld. dolari, scrie Wall Street Journal.
Impreuna, sectoarele bancare din Franta si Germania, cele mai puternice economii europene, "duc povara" unei expuneri ce reprezinta jumatate din expunerea totala a tutuor bancilor europene in aceste state. Aproape jumatate din suma provine din Spania, potrivit datelor de la Banca Reglementelor Internationale. In aceste sume sunt cuprinse si obligatiunile guvernamentale, si datoriile sectorului corporate si creditele acordate persoanelor fizice.
Temerile legate de expunerea acestor banci au condus la o depreciere a titlurilor lor in ultimele saptamani. Indicele Dow Jones Stoxx Europea