Se întâmplă lucruri teribile pe pământ, dispar rechinii, se deschid expoziţii în cinstea cangurilor pitici, iar noi le expediem în câteva cuvinte. Nu e corect.
În definitiv, lumea e un fapt divers. Iar William Potter, băieţelul britanic din orăşelul Packmoor, care la trei ani este printre cei mai tineri membri ai organizaţiei internaţionale ce reuneşte cele mai deştepte persoane din lume, merită mai mult de cinci rânduri pe ultima copertă a unui tabloid. William Potter are un coeficient de inteligenţă similar cu fostul preşedinte american Bill Clinton, învaţă deja spaniola şi chineza, citeşte mai bine decât un elev care a terminat clasa întâi şi se ocupă cu descifratul hărţilor.
Îl ignorăm pe William Potter, aşa cum ignorăm cangurii pitici, cangurii care sunt vedetele expoziţiei anuale de animale mici, expoziţie care este deschisă până astăzi la fosta Cantină a Vagoanelor din Arad. Ştiaţi că unul dintre ei este un exemplar albinos, care a suferit o mutaţie genetică şi trăieşte doar în captivitate? Nu ştiaţi.
Şi de unde să ştiţi că un laborator de somnologie s-a deschis tocmai la Palazu Mare?
Şi de ce ne amuză moartea domnului Ştefănescu? Ce drept avem? Domnul Ştefănescu avea 78 de ani şi a murit, acum câteva zile, în timp ce stătea la coadă, într-o bancă, să pună bani în cont, să fie, pentru propria înmormântare. A făcut stop cardiac în faţa ghişeului.
Cu ce e mai prejos decât un cutremur din cealaltă emisferă vestea care ne vine de dincoace de Prut, vestea că profesorul Florin Agafiţei, doctor în istoria filosofiei, a intrat în greva foamei fiindcă Guvernul României a decis să nu mai acorde sporul de 15% pentru cei cu doctorat? Cu greva sa, Florin Agafiţei îşi câştigă un meritat loc în istoria filosofiei. E puţin?
Dar acest pasager american care voia să ajungă de la Charlottetown la Montreal, acest pasager care a