OFERTĂ. Celebrul stabiliment, care se întinde pe 12 hectare, caută investitor cu 1.000.000 de euro. Sursa: Razvan Valcaneantu
Oamenii din Telega, judeţul Prahova, spun că puşcăria că a fost cel mai frumos loc din comuna lor. Pentru cei care au fost întotdeauna liberi, observaţia pare a fi una potrivită. Vestea că ar fi de vânzare a sosit, aşa, ca poştaşul cu prima pensie: o aştepţi şi parcă nu.
Pentru ei, penitenciarul a fost mai întâi de toate „locul de reculegere”. Mai ceva decât biserica satului. Acolo au muncit şi-au mâncat o pâine. Acolo au trăit cele mai frumoase poveşti ale copilăriei, când, rând pe rând, au fost făcuţi pionieri sau utecişti. După ’90, s-a ales praful. Ca o cetate părăsită şi devastată în urma celui mai cumplit război, Doftana aşteaptă acum milioane de euro de la investitori. Nici procedura de nu-i aşa simplă, pentru că, deşi e în administraţia Primăriei din Telega, ultimul cuvânt al tranzacţiei îl au cei de la Ministerul Culturii.
Contractul sentimental
Pentru Gheorghe Ilie, primarul din Telega, legăturile cu închisoarea se duc pe mai multe planuri. Primul, unul sentimental. Acolo a fost făcut pionier, chiar în faţa celulei militantului comunist Ilie Pintilie. „Norocoşii”, spun localnicii, erau duşi în cămăruţa în care s-a jertfit Ceauşescu pentru doctrină.
După 20 de libertate, chiar şi plăcuţa de fier încrustată cu numele tovarăşului, de deasupra celulei, a fost furată de samsarii fierului vechi. Celălalt plan al primarului e unul pragmatic. El ar vinde şi mâine puşcăria dacă vreun bogătan ar intenţiona s-o transforme în ceva profitabil: „În zonă ar putea merge orice, hotel cu grădină de vară, zonă de distracţie. Ne-ar conveni, că ar intra bani şi la bugetul local”.
În vistieria comunei intră anual 500. 000 de lei. Gheorghe Ilie ridică din umeri când cineva îi aruncă