Deficitul bugetar al Greciei, datoria publică ridicată şi ameninţarea legată de finanţarea din Europa reprezintă în prezent teama principală a pieţelor de capital. Pentru zona statelor care au adoptat deja moneda euro, la cazul Greciei s-ar putea adăuga Spania, Portugalia şi Irlanda, ţări care ar putea deveni următoarele puncte problematice. Obligaţiunile de stat greceşti au înregistrat o cădere puternică, urmată de o ofertă semnificativă pentru maturităţile de la
Deficitul bugetar al Greciei, datoria publică ridicată şi ameninţarea legată de finanţarea din Europa reprezintă în prezent teama principală a pieţelor de capital.
Pentru zona statelor care au adoptat deja moneda euro, la cazul Greciei s-ar putea adăuga Spania, Portugalia şi Irlanda, ţări care ar putea deveni următoarele puncte problematice. Obligaţiunile de stat greceşti au înregistrat o cădere puternică, urmată de o ofertă semnificativă pentru maturităţile de la unu la zece ani, cu un nivel al randamentelor de 5,5% - 6,5% anual, comparativ cu obligaţiunile guvernamentale germane care, în funcţie de maturitate, aduc un randament cuprins între 1,3% şi 3,2% anual. Întrebarea care se pune în acest context este în ce măsură obligaţiunile de stat greceşti reprezintă o achiziţie sigură sau mai degrabă piaţa a început să se manifeste, luând în calcul posibilitatea de insolvenţă a Greciei? Nimeni nu poate prevedea astăzi cu certitudine cum va evolua „criza grecească“ şi, mai ales, cum se vor sfârşi evenimentele. Există câteva scenarii care au o probabilitate mai mică sau mai mare de materializare. O renunţare la moneda euro este în principiu posibilă, însă va determina, la nivelul ţării, efecte economice negative semnificative, astfel încât este puţin probabilă. Această variantă poate fi însă luată în calcul numai în cazul unei reorganizări politice radicale a Greciei.
Ajutor din partea UE şi