Amalgamul dentar, un pericol real pentru sanatate
Amalgamul dentar este un material metalic, folosit in stomatologie de peste 150 de ani, pentru tratarea cariilor. A fost atat de popular, avand mai ales avantajul costului scazut, incat aproape ca fiecare dintre noi are macar o obturatie dentara din amalgam. In unele cabinete stomatologice, inca se mai fac astfel de tratamente, iar amalgamul inca mai primeste laude... Este oare acest material atat de inofensiv pe cat se crede?
Amalgamul dentar este o combinatie instabila de mercur (50%) si alte metale toxice, cum ar fi cuprul, argintul etc. Deoarece la temperatura camerei mercurul este un gaz, el se vaporizeaza continuu din mixtura de amalgam, rezultand astfel nivele ridicate de mercur in aerul din cavitatea bucala si in saliva (poate fi usor masurat).
In 1990, Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis un document prin care obturatiile (plombele) de amalgam erau declarate ca fiind cea mai importanta sursa de intoxicare a organismului cu mercur. Se considera ca doza zilnica absorbita de corp din aceste obturatii este de 3,8-21 micrograme pe zi, cantitate ce depinde de numarul si marimea obturatiilor, de gradul de frictiune in masticatie, de temperaturile crescute din bauturile si alimentele fierbinti, de curentii electrici creati atunci cand doua metale diferite sunt puse in contact (o coroana de aur si o plomba de amalgam). Curentii galvanici creati datorita alaturarilor metalice pompeaza mercurul in structurile moi ale cavitatii bucale (gingii, mucoasa etc.), de unde este transportat sistematic in circulatia sanguina, iar de aici in intregul organism. In plus, campurile electromagnetice (monitoare, calculatoare etc.) cresc galvanismul bucal si, prin urmare, expunerea la mercur si alte metale.
Un studiu recent a aratat ca dupa 10 minute de mestecare a unei gume, concentratia de mercur din