- Orezul rămâne întreg şi alb dacă se adaugă în apa de fiert o felie de lămâie.
-Pentru a obţine o spumă de albuş care nu se lichefiază este bine să punem zahărul în două reprize: una când începem bătutul, iar cealaltă la final.
- Supa va avea o culoare plăcută dacă adăugaţi puţin morcov ras pe răzătoarea mică şi călit în puţin ulei.
- Pentru a înmuia o bucată de brânză întărită, înveliţi-o într-o cârpă curată îmbibată în vin alb şi puneţi-o pentru o oră la frigider.
- Dacă doriţi să obţineţi o supă clară şi aţi uitat să îi luaţi spuma, folosiţi următorul truc: adăugaţi un albuş de ou nebătut, acesta va coagula resturile de spumă şi o va limpezi.
- Cremele de ciocolată vor fi mai fine şi mai aromate dacă veţi topi ciocolata într-o jumătate de ceaşcă de cafea şi nu în apă caldă, aşa cum se procedează de obicei.
- Anasonul se foloseşte la mâncărurile pe bază de ciuperci şi peşte, coriandrul este recomandat pentru prepararea fripturilor şi a vânatului, cuişoarele - pentru sosuri şi prăjituri, ghimbirul pus la friptură frăgezeşte carnea.
- Nucşoara dă un gust deosebit salatelor şi mâncărurilor cu carne.
- Şofranul în orez şi la cozonac le dă acestor preparate o culoare galben-aurie.
- Muştarul se păstrează mai bine dacă îl presăraţi cu sare.
- Spălaţi legumele în jet de apă, dar nu le lăsaţi să stea în apă după aceea pentru că îşi pierd valoarea nutritivă.
- Icrele păstrate în sare se desărează astfel: se pun într-un tifon şi se ţin în lapte sau în apă rece cam 1 oră. Se storc şi se prepară.
- Foile de clătite se pot păstra mai multe zile proaspete dacă le împăturiţi în patru şi le băgaţi la frigider în pungi de plastic.
- Cartofii fierţi în coajă se vor curăţa mult mai repede şi mai uşor dacă, după ce au fiert, îi puneţi în apă rece.
- Carnea pe care doriţi să o pregătiţi la cuptor devine mai fragedă