Congresul PSD de sambata se indreapta, daca nimic spectaculos nu va interveni, spre o finala Geoana - Ponta cu final deschis. Deocamdata e greu de spus cine ar invinge, dar este evident ca Mircea Geoana a repetat picajul spectaculos din ultima saptamana dinaintea prezidentialelor.
Luni, nu cred ca erau prea multi cei care, in partid sau in afara lui, ar fi riscat un pariu impotriva actualului presedinte. Avea totul: echipa de sustinatori, modificarile la statut care sa i-o sigileze, pana si locul ideal pentru organizarea congresului. Testul ultimativ de putere facut insa de Ion Iliescu, enervat felul in care Mircea Geoana a incercat sa transeze rezultatul congresului chiar inainte ca acesta sa inceapa, a distrus intreg acest esafodaj.
Si iata-l, dupa doar o saptamana, parasit de un numar impresionant de filiale care-i jurasera credinta si, mai ales, fara modificarile statutare esentiale pentru victoria sa. Sondajele interne il crediteaza cu 43% din sansele de victorie, ceea ce ar fi mai mult decat suficient daca presedintele PSD nu ar experimenta acum exact ceeea ce a experimentat Traian Basescu in decembrie: o ampla coalitie impotriva sa.
Partidul este scindat intre sustinatorii sai si adversarii sai, care, cel putin deocamdata, mai au optiuni diferite. Cum a reusit sa creeze acest val de adversitate? In primul rand prin pierderea lamentabila a prezidentialelor si, mai recent, cu ajutorul neprecupetit al celui mai important aliat al sau: Marian Vanghelie.
De fapt, multi dintre cei decisi sa-l rastoarne pe Mircea Geoana il vizeaza, de fapt, pe Vanghelie si puterea sa toxica in partid. Inregistrarea aparuta, strategic, miercuri pe internet, nu a facut decat sa umple paharul "leprelor" si "idiotilor". Vorbele lui Marian Vanghelie ar putea avea un efect similar cu vizita la S.O. Vantu.
Dar Mircea Geoana nu este