Jumătate din bugetul Oradei alocat pentru 2010 va fi cheltuit pe investiții. Cea mai importantă investiție a municipalității, va fi în infrastructură. Aceeași opțiune o au și administrațiile locale din Arad, Deva, Reşiţa sau Timişoara care au hotărât să combată anul acesta vechea problemă: drumurile. Dacă la Oradea bugetul estimat e mai mare ca anul trecut, primăriile din Vest dispun de sume aproape egale, sau puțin mai mici ca în 2009.
Oradea: mai mulţi bani
Planurile administraţiei locale de a face bani s-au împlinit în Oradea. Bugetul local este cu 27 la sută mai mare decât în 2009 şi ajunge la peste 625 de milioane de lei. „Creşterea se datorează sumelor primite prin proiectele depuse, din finanţări nerambursabile”, a spus viceprimarul Rozalia Biro. Anul acesta, banii vor fi investiţi tot în drumuri, dar şi în obiectivele turistice care pe viitor sunt o sursă de bani pentru oraş.
Aproape 12 milioane de euro vor fi cheltuite pentru podul pietonal de pe strada Abatorului, se va realiza accesul de pe şoseaua de centură către Piaţa 22 Decembrie şi un alt acces de la piața de vechituri spre hypermarketul Real. Un alt obiectiv de investiţii este extinderea reţelelor de apă şi canal în oraş şi în zona metropolitană. Alături de investiţile în infrastructură, municipalitatea a obţinut finanţare de 7 milioane de euro pentru renovarea Cetăţii Oradea. (Andreea Costea)
În ce privește administrațiile locale vestice, cei mai supăraţi pe taxele locale din 2010 sunt locuitorii din Deva, judeţul Hunedoara. Ca să menţină şi anul acesta un buget măcar egal cu cel de anul trecut, de aproximativ 160 de milioane de lei, edilii au majorat impozitele. Potrivit viceprimarului Florin Oancea, programul de investiţii în Deva din acest an are un buget de 40 de milioane de lei. Din aceştia, 5,5 milioane vor fi plătiţi pentru lucrări terminate anul trecut, iar 6,5 mi