Patronii magazinelor de materiale de construcţii se plâng că vânzările au scăzut cu 50% faţă de anii trecuţi. Marfa rămâne în depozite luni la rând chiar dacă, pentru a atrage clienţii, magazinele de construcţii păstrează preţurile de acum doi - trei ani.
Dacă în urmă cu câţiva ani, lansarea pe piaţa construcţiilor era o afacere profitabilă pentru focşăneni, acum cei care au avut iniţiativa de a deschide un astfel de magazin se roagă să nu falimenteze.
Mulţi dintre comercianţi se află în imposibilitatea de a-şi achita datoriile către distribuitori, întrucât au stocuri întregi de marfă de care nu reuşesc să scape.
„Ne merge din ce în ce mai prost. Încasările au scăzut foarte mult, cu până la 60%. Sunt zile când cu greu ne trec pragul zece clienţi. Şi aceştia cumpără o cutie cu var sau cu vopsea, adică nu lasă sume mari în magazin", spune Andrei Caramalău, gestionar al unui magazin de construcţii.
Nici stranierii, care în ultimii ani au avut o contribuţie substanţială la dezvoltarea domeniului construcţiilor, nu-şi mai permit să facă investiţii în vile şi clădiri. Fie că au salarii mult mai mici peste hotare, fie că au rămas fără locuri de muncă, aceştia nu mai dispun de resurse financiare pentru a finaliza lucrările începute în ţară.
„Am început să-mi ridic o casă în urmă cu patru ani, dar de anul trecut când mi s-a înjumătăţit salariul, nu am mai reuşit să fac nimic. Am văzut că şi materialele sunt mai ieftine acum, dar mi-e teamă să mai fac investiţii, deoarece nu ştiu ce-mi rezervă ziua de mâine", spune Valentin Stratulat, un tânăr care îşi câştigă existenţa în Italia.
Comercianţii oferă discount-uri
Pentru a mai atrage clienţi, magazinele de profil vin cu oferte de criză, însă nici acestea nu aduc creşteri ale încasărilor. „Pe lângă faptul că nu am mai crescut preţurile de acum doi - trei ani, am început să facem şi discoun