SECURITATE. Dincolo de apropierea faţă de SUA, ţara noastră este o zonă strategică pentru Gazprom. Sursa: Reuters
România face paşi înainte în relaţia cu Rusia. Vizita din această săptămână la Bucureşti a delegaţiei Gazprom, condusă de vicepreşedintele grupului, Alexander Medvedev, a dus la progrese în planurile comune cu companiile româneşti - Romgaz şi Transgaz -, potrivit ministrului economiei, Adriean Videanu.
Mai mult, Gazprom nea lansat oficial invitaţia de a ne alătura proiectului rusesc de gazoduct South Stream, dar discuţiile au vizat şi extinderea planurilor de colaborare pentru înmagazinarea subterană de gaze, exploatarea comună de hidrocarburi în afara ţării sau producţia de energie.
Vizita oficialilor Gazprom vine la scurt timp după ce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat instalarea pe teritoriul nostru a unor componente din scutul american antirachetă, lucru pentru care Moscova a declarat că „aşteaptă explicaţii din partea SUA”.
„Chestiunea cu scutul a avut o interpretare ciudată, s-a zis de o nouă atmosferă de război rece, dar lucrurile sunt departe de aşa ceva. România nu este acum în atmosferă de război rece cu Federaţia Rusă”, ne-a declarat Dan Dungaciu, analist de politică externă. Potrivit acestuia, vizita lui Medvedev în România este una „de pregătire a apropierii politico-economice dintre Bucureşti şi Moscova. Cred că acum se negociază această relaţie”.
Dungaciu a adăugat că ruşii vor să facă afaceri în România, există o paletă largă de oportunităţi de business pentru ruşi aici, însă, fără acord politic, colaborarea economică nu se va realiza.
Gazprom joacă la două capete, între România şi Bulgaria
Potrivit altor voci, interesul Gazprom faţă de România trebuie văzut şi în contextul politic schimbat în Bulgaria, prin instalarea în 2009 a guvernulu