Un regim de viaţă ordonat, cu mese regulate, somn suficient şi mai puţine ore petrecute în faţa televizorului, îi fereşte pe cei mici de obezitate.
Obezitatea în rândul copiilor este deja un fenomen care îngrijorează din ce în ce mai multe state. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), un român din patru este obez, iar fiecare al doilea român are probleme cu greutatea. Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte este însă obezitatea la copii, România clasându-se pe locul al treilea în Europa din punct de vedere al numărului de copii obezi.
În Franţa, cele mai recente cifre indică faptul că 18% din copii sunt supraponderali, iar 4% sunt obezi. Consecinţele acestor dezechilibre sunt reprezentate de apariţia diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale şi a altor boli cardiovasculare încă din adolescenţă, şi nu după vârsta de 50 de ani. Odată instalat excesul de greutate, pierderea kilogramelor suplimentare este foarte dificil de obţinut. De aici şi importanţa prevenirii în cazul copiilor.
Dar cum se poate face aceasta?
Doi medici americani, Robert Whitaker şi Sarah Anderson (un medic pediatru şi respectiv un specialist de sănătate publică), au examinat datele colectate în urma analizării unui lot de 8.550 de copii, în cadrul unui studiu mai amplu, intitulat „Early Childhood longitudinal study". Studiul a fost iniţiat pentru a înţelege factorii determinanţi ai sănătăţii copilului. Rezultatele, publicate de revista „Pediatrics", ar trebui să-i înveţe pe părinţi cum să-şi protejeze odraslele de pericolul obezităţii.
Cele trei reguli de bază
Studiul, care s-a concentrat mai ales asupra copiilor preşcolari cu vârste sub şase ani, arată că, în mod regulat, copiii care iau cina cu familia lor (de cel puţin cinci ori pe săptămână), care au o durată de somn adaptată vârstei lor (cel puţin zece ore pe noapte) sau care se uită