- Intrebuintari -
Ayurveda este cel mai vechi sistem medical. S-a nascut in India, in urma cu cateva mii de ani, si a strabatut, prin timpuri, pana in vremea noastra. De unde aceasta longevitate a unei stiinte aparent empirice? Probabil ca din cuprinderea ei holistica. Un sistem de vindecare a bolilor, aproape fara gres, intrepatruns de cunoasterea unor metode de prelungire a vietii, sub toate aspectele ei. Ayurveda priveste omul ca pe un intreg, o unitate intre corp, minte si suflet, integrat in contextul general. In invataturile Ayurvedei intra cunoasterea corpului fizic si a fiziologiei, explicarea bolilor si a cauzelor lor, tratamentele acestora, ca si descrierea obiceiurilor sanatoase, zilnice si sezoniere, descrierea procedurilor de intretinere, corelatiile cu psihologia, toate acestea, in conexiune cu mediul natural si cel social. Este un adevarat sistem complet, o stiinta prin care viata este inteleasa in totalitatea sa.
Medicina ayurvedica mentioneaza ca fiecare bolnav trebuie sa fie examinat de medic de o maniera complexa. Acesta trebuie sa analizeze toate aspectele legate de boala sa, de obiceiurile de viata, alimentatie, psihic, sa faca corelatiile cu contextul sau de viata, cu caracteristicile locului in care traieste si cu cele ale anotimpurilor. Apoi, in raport cu toate, stabileste modificarile sau adaptarile necesare pe aceste directii, dieta, remediile adecvate si modalitatea optima de administrare a lor.
In acest context, tuturor remediilor sau alimentelor le sunt descrise atat proprietatile curative, cat si rolul pe care il au in intretinerea sanatatii. La fel cum mai tarziu, Hipocrate, parintele medicinei conventionale, a spus: "Alimentele sa va fie medicamente, si medicamente sa va fie alimentele voastre".
Unul dintre remediile si alimentele foarte larg utilizate in Ayurveda este ghee. La noi, este cunoscut si sub denum