Indiferent de anotimp, temperatura apei acumulării de la Petrova rămâne constantă, în jurul valorii de 10 grade Celsius. Geologii maramureşeni care au studiat fenomenul spun că acesta este unul foarte rar întâlnit în România, iar bătrânii din zonă spun că apa izvorăşte dintr-un loc lovit, potrivit legendei, de un fulger puternic.
Lacul Răstoacă, format pe cursul râului cu acelaşi nume, între localităţile Petrova şi Leordina, s-a format, potrivit legendei, în urmă cu sute de ani, în locul în care a căzut un fulger puternic. „Ştiu povestea de când eram copil. Bunic spunea ceva de un fulger nemaivăzut şi de cum a ţâşnit apa din munte”, îşi aminteşte un localnic octogenar, Vasile Petrovan.
Apa din lac nu a îngheţat niciodată, deşi râul Vişeu, în care se varsă pârâul cu pricina, a îngheţat de nenumărate ori. Temperatura apei este constantă – în jurul valorii de 10 grade Ceslius – pe tot parcursul anului. În lacul cu suprafaţa de un hectar şi adâncimea de doi metri trăiesc păstrăvi şi chiar lostriţe.
În ciuda frigului de afară, apa nu îngheaţă la Petrova
Explicaţii de la specialişti
Deşi pare ciudat, fenomenul întâlnit la Petrova are şi explicaţii ştiinţifice. „Am studiat îndeaproape motivele pentru care apa de aici îşi păstrează aceeaşi temperatură tot timpul anului. Este vorba de un fenomen rar întâlnit în România. Izvorul Răstoacă vine direct din munte şi de la o adâncime foarte mare, de peste 200 de metri”, explică geologul Dumitru Istvan. „Teoretic, apa nu are cum se răci până ajunge la suprafaţă. La izvor, are aceeaşi temperatură ca şi la vărsare, de 10 grade Celsius. Vorbim de o apă curgătoare care, la un kilometru de la izvor, a format un lac de acumulare natural, în care fluxul de apă este continuu”, spune şi Ioan Pop, consilier în cadrul Parcului Natural Munţii Maramureşului.
Printre posibilele explicaţi