Bulgarii din cartierul Matei Voievod au sărbătorit astăzi începutul muncilor agricole. “Sărbătoarea Primăverii” sau “Paştele Cailor” se ţine în fiecare an, în prima sâmbătă din Postul Paştelui. Gospodarii sărbătoresc cu această ocazie legătura dintre om şi cal.
Cai de o frumuseţe rară, concursuri de dresaj, bulgari îndemânatici la lucrările agricole şi multă voie bună în această zi, în cartierul bulgăresc Matei Voievod din Târgovişte. Konski Veligden sau ,,Paştele Cailor" are loc în fiecare an, în prima sâmbătă din Postul Paştelui, în sâmbăta Sfântului Toader, de unde vine şi denumirea de ,,Tudoriţa". “Sărbătoarea Primăverii”, cum mai este numită de gospodari, semnifică începutul muncilor agricole. Tradiţia spune că această zi este menită să întărească legătura dintre grădinar si ajutorul său de nădejde, frumosul animal, calul.
“Este singura sărbătoare adresată cailor. Sărbătorim ca altă dată, nimic nu s-a schimbat de când eram eu mică. Noi avem grijă să pregătim pâinicile şi să le ducem la biserică pentru a fi sfinţite. Aceste animale ne ajută să ne câştigăm existenţa, calul este sufletul omului, face parte din noi, din viaţa noastră”, spune Maria Ioardan, o femeie de 88 de ani.
Caii sunt împodobiţi şi botezaţi
Încă de la primele ore, femeile şi bărbaţii cu sânge bulgăresc au început forfota pentru a sărbători, aşa cum au învăţat ei de la bătrâni, “Paştele Cailor”. Femeile au pregătit din aluat special figurine reprezentând calul numit konceta, nişte pâinici în formă de căluţi, cu care au mers la ora 10.00, la biserica Sfântul Nifon. După slujbă, preotul a boteazat fiecare cal, iar pâinicile s-au împărţit bărbaţilor. Nu a fost uitat animalul de suflet al agricultorului, calul, acesta primind jumătatea sa de konceta. La zi mare, bulgarii au avut grijă cu o seară înainte, ca sprijinul lor de nădejde să fie frumos aranjat în s