Economia, turismul, infrastructura şi imaginea ţărilor organizatoare cresc exponenţial în astfel de circumstanţe.
Observaţiile din ultimele decenii au dovedit că evenimentele internaţionale, cu precădere cele sportive, care au cel mai mare succes şi cele mai puternice efecte sunt cea mai bună metodă de a schimba viziunea asupra unei ţări, reiese dintr-un studiu al Deloitte. Studiul nu se înşală, deoarece implicaţiile economice şi politice pe care le presupune un asemenea eveniment, dar şi mobilizarea în jurul acestora s-au dovedit de fiecare dată a fi cea mai bună metodă de a face reclamă ţării organizatoare.
Cu aceste ocazii, economia are cel mai mult de câştigat, ca şi statul, la nivel global. Turismul creşte exponenţial, o imagine negativă şi prejudecăţile faţă de ţara respectivă aproape că dispar, străinii devin mai deschişi faţă de destinaţia evenimentului, lucrările de infrastructură sunt accelerate. Veniturile produse de aceste evenimente sunt, de asemenea, o chestiune care nu trebuie ignorată, investiţiile fiind de fiecare dată profitabile.
Fotbalul - sportul cu cel mai mare succes
Campionatul Mondial de Fotbal (FIFA World Cup) 2010 este poate cea mai bună metodă de rezolvare şi cea mai bună soluţie pentru situaţia actuală din Republica Africa de Sud, organizatorul din acest an al celei mai mari competiţii fotbalistice internaţiuni. Dat fiind faptul că Africa de Sud nu traversează o perioadă foarte bună, atât la nivel politic, cât şi social, dar şi economic îndreptăţeşte organizarea unui asemenea eveniment în această ţară, care va îmbunătăţi imaginea sa.
De asemenea, evenimentele de doar câteva zile sau chiar de o singură zi au acelaşi succes. Monaco a făcut o adevărată industrie ani la rând din organizarea Supercupei Europei, un eveniment de o singură zi. Finala Ligii Campionilor, cea mai importantă şi din programul