Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) apreciază că, în contextul unui mediu politic şi economic dificil, implementarea politicilor a fost puternică în România, însă în pofida eforturilor de consolidare dificultăţile fiscale rămân majore. „În pofida eforturilor de consolidare, România se confruntă cu dificultăţi fiscale majore. Deficitul trebuie să fie redus pentru a stabiliza raportul dintre datoria publică şi PIB şi pentru a se încadra în criterii
Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) apreciază că, în contextul unui mediu politic şi economic dificil, implementarea politicilor a fost puternică în România, însă în pofida eforturilor de consolidare dificultăţile fiscale rămân majore.
„În pofida eforturilor de consolidare, România se confruntă cu dificultăţi fiscale majore. Deficitul trebuie să fie redus pentru a stabiliza raportul dintre datoria publică şi PIB şi pentru a se încadra în criteriile stabilite pentru aderarea la zona euro”, a declarat, într-un comunicat, John Lipsky, first deputy managing director în cadrul FMI.
Consiliul Director al FMI a aprobat, vineri, raportul de evaluare a acordului stand-by cu România şi eliberarea tranşelor trei şi patru, în valoare de 2,18 miliarde drepturi speciale de tragere (aproximativ 2,45 miliarde euro), sumă care va fi virată până marţi. Board-ul FMI a votat în unanimitate raportul de evaluare şi a acceptat acordarea unei derogări în ceea ce priveşte nivelul arieratelor statului, criteriu care nu a fost îndeplinit la finele anului trecut.
Lipsky arată că ţinta de deficit bugetar fixată pentru 2010 realizează un echilibru adecvat între ajustarea situaţiei economice încă reduse şi obiectivele de consolidare pe termen mediu.
Noi reforme sunt „cruciale”
„Cu toate acestea, strategia de ajustare prevede decizii politice dificile în ceea ce priveşte cheltuielile şi v