În noiembrie 1989, Adrian Dreghin era şef la Pază şi Pompieri la Fabrica de Tricotaje Hunedoara. Nici nu bănuia că în scurt timp va trece printr-o întâmplare care îi va schimba viaţa definitiv. În data de 21 decembrie, Adrian Dreghin a lipit şi distribuit afişe anticomuniste în incinta fabricii. A fost reţinut de miliţieni de la serviciu.
Cei care cred în libertate
Adrian Dreghin a plecat la serviciu ştiind deja că la Timişoara s-a întâmplat ceva, dar informaţiile erau puţine. Ca şi cele despre mitingul de la Bucureşti. Era deja ora 20. Se afla în faţa fabricii. "Am ieşit afară. Se întunecase. Pe stradă a apărut un vechi prieten, Marcel Olar, însoţit de o fată. Pe partea cealaltă a străzii am văzut un grup format din 7-8 persoane. În întuneric, am desluşit că avea asupra lor nişte hârtii. Marcel a venit la mine şi mi-a dat un teanc de hârtii. M-am uitat pe ele. Unele erau scrise de mână, altele - tipărite. Erau manifeste anticomuniste şi împotriva lui Nicolae Ceauşescu. Imediat, mi-am amintit de ordinul directoarei. Aceasta ne ceruse în timpul zilei ca oamenii de la pază să fie convocaţi la fabrică. Simţeam că se întâmplă ceva, chiar am povestit cu colegii, dar informaţiile erau destul de puţine. Marcel şi fata (n. red.: Liliana Slătior) au plecat. Am intrat în incinta fabricii şi am început să împart hârtiile. Un manifest l-am lipit la intrarea în fabrică. Pe el erau scrise data de 22 decembrie, ora 10, cinematograful Flacăra, locul de întâlnire al tuturor celor care cred în libertate", îşi aminteşte astăzi Adrian Dreghin.
Arestarea
A rămas apoi împreună cu câţiva colegi să discute despre manifestele pe care stătea scris: "Jos comunismul!", "Jos Ceauşescu!", "Libertatea este a noastră!". N-a durat mai mult de 20 minute, iar uşa încăperii în care stăteau Adrian Dreghin şi colegii săi s-a deschis. Au venit două persoane. Erau com