Stabilitatea si cresterea economica pe care China le-a aratat lumii intregi in timpul crizei a convins marile companii ca acesta este locul potrivit pentru afacerile lor.
Companiile au fost nevoite, insa, sa se adapteze mediului de afaceri inedit din China comunista si sa respecte anumite reguli impuse de Beijing, dar o provocare si mai mare ar putea sa fie de fapt relatia cu tinerii chinezi pe care ii vor angaja.
Este vorba de cei nascuti in anii 1980, numiti Generatia Y de sociologi, ce reprezinta 50% din populatia activa a Chinei, scrie Business Week.
Ca si tinerii de varsta lor din Occident, chinezii sunt atrasi de new media si tehnologie digitala, au atentie scurta si vor divertisment si informatie rapida. Unele asemanari sunt superficiale totusi. In timp ce comportamentul este unul modern, sub haine si jocuri electronice se afla un tipar si valori traditionale chinezesti: familia, relatiile, rezistenta, sacrificiul si succesul.
Generatia Y din China este formata din persoane incredibil de talentate care au primit o educatie mai buna decat oricare alta generatie. Cei mai multi sunt singuri la parinti ca urmare a politicii unicului copil si au crescut in familii extinse, impreuna cu parintii si bunicii, care au acordat o atentie deosebita rezultatelor scolare pentru ca excelenta e un motiv de mandrie.
Din cauza sistemului de invatamant din China, copiii au fost obisnuiti cu stresul de la o varsta frageda cand trebuiau sa dea examen de admitere la gradinita. Studiile au demonstrat deja ca tinerii chinezi au un IQ mai mare decat cei din alte zone ale lumii tocmai pentru ca inteligenta si creierul lor sunt stimulate de la acea varsta prin memorarea a 2500 de caractere.
Mai inteligenti decat managerii lor
Printre valorile traditionale se afla si sentimentul de constientizare a ierarhie