Criza i-a adus pe mulţi români în imposibilitatea de a-şi plăti ratele şi a făcut ca o nouă industrie să înflorească: firmele de recuperare de creanţe îşi dublează anual veniturile, pe fondul dublării numărului de restanţe. Piaţa de profil cuprinde în jur de 750.000 de datornici cu restanţe mai vechi de 30 de zile, iar datoriile persoanelor fizice ajung, ca valoare, la 730 milioane de euro, conform estimărilor pentru 2010.
Instituţiile la care se înregistrează cei mai mulţi datornici sunt băncile, companiile de comunicaţii, firmele de utilităţi, societăţile de leasing şi companiile de asigurări.
Potrivit raportului BNR privind comportamentul financiar al românilor, firmele şi locuitorii din Bucureşti aveau, la finalul anului trecut, cele mai mari restanţe, în valoare de 590 milioane de euro. După Capitală, cele mai mari restanţe sunt înregistrate în judeţele Braşov (69 milioane de euro) şi Timiş (65 de milioane de euro). În medie, restanţa medie a unui român către bănci este de 700-900 de euro.
Statisticile arată că sunt şanse mai mici ca datornicii să-şi plătească datoriile „de bună voie", cu cât trece mai mult timp de la data scadentă. Când restanţierul nu plăteşte din proprie iniţiativă, compania la care datornicii au de returnat bani apelează la recuperatorii de creanţe.
Aflaţi în ziarul de mâine cum procedează firmele de colectare când vor să recupereze banii împrumutaţi.