Majoritatea analiştilor consideră că tendinţa de depreciere a euro se va păstra pe tot parcursul anului. Economia europeană îşi revine mai încet decât se anticipa, moneda unică aflându-se sub presiunea creşterii deficitelor bugetare.
Euro este fără îndoială una dintre principalele valute la nivel mondial, alături de yenul japonez şi dolarul SUA. Însă, spre deosebire de restul valutelor, este moneda utilizată de 16 ţări diferite, de la mari economii, precum Germania şi Franţa, până la oraşe-stat ca Malta şi Cipru.
Mai citeşte şi:
Dolarul se apreciază, pentru a şasea săptămână consecutiv, în faţa euro
Toate aceste state sunt membre ale Uniunii Monetare Europene, dar fiecare dintre ele are propria politică fiscală, ceea ce constituie principala cauză a problemelor actuale ale euro.
Scăderea generalizată a economiilor europene a evidenţiat datoriile imense pe care trebuie să le achite unele dintre statele din zona euro, în primul rând Grecia, dar şi Spania, Portugalia, Italia sau Irlanda. Deşi pericolul ca Grecia să intre în incapacitate de plată este practic înlăturat, încrederea investitorilor în capacitatea UE de redresare rapidă a scăzut.
Acţiunile din SUA devin mai atractive
La începutul acestui an, studiul efectuat de firma de consultanţă în investiţii Partners Capital în rândul a peste 120 de oameni de afaceri şi analişti indica o probabilitate de doar 15% pentru aprecierea dolarului faţă de euro.
Însă criza fiscală din Grecia a făcut ca euro să piardă din ianuarie până în prezent peste 5% faţă de dolar. Iar investitorii mizează în continuare pe deprecierea euro. De exemplu, economiştii de la Morgan Stanley anticipează acum un curs mediu de 1,24 dolari pentru un euro pentru acest an. Cursul actual este de aproximativ 1,36 dolari pentru un euro.
Materiile prime se ieftinesc
Din punctul de vedere al investi